Een kijkje in de Afrikaanse medische wereld!! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Corinne Balkenhol - WaarBenJij.nu Een kijkje in de Afrikaanse medische wereld!! - Reisverslag uit Livingstone, Zambia van Corinne Balkenhol - WaarBenJij.nu

Een kijkje in de Afrikaanse medische wereld!!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Corinne

24 Maart 2009 | Zambia, Livingstone

Lieve allemaal,

Hier weer een berichtje vanuit Zambia (bijna de laatste).
Het gaat nu echt heel hard opschieten, ik ben nu aan mijn laatste week begonnen als vrijwilliger en dat is toch wel heel raar. Vier maanden vrijwilliger zijn is echt lang genoeg maar nu het eind in zicht is begint het onheimische gevoel wel wat te komen.

De laatste week heb ik weer lekker de verpleegkundige uit kunnen hangen :) en ik heb weer veel rare dingen meegemaakt.
Welkom in de Afrikaanse medische wereld:?!!

Het begon allemaal in de kliniek in Libuyu.
Tegenover de tafel waar ik de bloeddrukjes en dergelijke meet zit de apotheker (na ja iets in die trant) die de medicijnen (lees paracetamol en vitaminepillen) uitdeelt.
Er kwam daar een vrouw met een kindje aan de tafel voor een malariatest.
De test bleek positief te zijn en dit vertelde de apotheker aan de moeder.
De moeder van dat kindje begon me toch te huilen (lees een Afrikaans neurotisch drama:)) en hield vervolgens nooit meer op. Er werd helemaal geen aandacht aan geschonken door wie dan ook en die vrouw bleef er inmiddels zo wat in hangen:?.
Uiteindelijk bleek dat de moeder dacht dat haar kind HIV positief was.
Wat in Nederland voorlichting geven heet bestaat hier helemaal niet dus het duurde denk ik wel 30 minuten (ik heb echt met mijn mond open toegekeken) tot de vrouw weer een beetje gekalmeerd was.
Ik had heel graag duidelijk willen maken wat de test nou precies inhield maar omdat mijn Zambiaans nou nog niet helemaal vloeiend is, ben ik daar maar niet aan begonnen.
Maar goed ik geloof dat het allemaal goed is gekomen maar wel op z'n afrikaans.

Die zelfde ochtend in die kliniek hoordfe ik een kindje echt heel hard huilen. En dat was niet van een vaccinatie of iets dergelijks. Het kindje bleef maar door schreeuwen (het klonk echt of dat het vermoord werd) en ik vroeg diezelfde apotheker wat er gaande was. Nou zei hij ga maar kijken. Nieuwschierig zoals ik ben ging ik heel dapper die kamer binnen. Daar was een kindje van een jaar of 3 die zijn armpje helemaal verbrand had. Dat armpje was al helemaal aan het vergroeien door het littekenweefsel en dat waren ze soepel aan het maken onder de koude kraan. De moeder hield het kindje in de houtgreep en de verpleegkundige die was me toch aan dat armpje aan het trekken.
Het eerste wat ik dacht was gelukkig hebben wij in Nederland brandwondencentra waar eerst pijnmedicatie wordt gegeven voordat deze martelingen plaats vinden.
Het tweede wat ik dacht was.....en nu de kamer uit anders hebben ze er nog een patient bij:?!!

Later die week ging ik naar het hospice. Daar is een patient (George genaamd) die een ontsteking had aan zijn knie en de dokter wou wat pus verwijderen.
Ik natuurlijk lekker bij de hand gevraagd of we mee mochten kijken en dat was geen enkel probleem.
Het begon nog goed met steriele handschoenen, maar de manier waarop die aangetrokken werden maakte ze in een ogenblik niet meer steriel:?. Vervolgens werd er een infuusnaald helemaal (ja echt helemaal!!) in zijn knie gestoken. Toen kwam er een afwastijltje tevoorschijn waar het pus in kon druppen. Ik heb ook dit tafereel met mijn open mond bekeken. Lang leve de steriele operatiekamers in Nederland!!!!

Nog een ander verhaal uit het hospice (nu ik toch bezig ben:)). Wij wilde de oefeningen bij Mundia (een patient die nu al meer dan een jaar op bed ligt ten gevolgen van een hersenvliesontsteking) doen, maar konden hem niet vinden want hij lag niet op bed.
Het gevoel wat ik daar bij kreeg was al wat naar omdat Mundia 24 uur per dag op bed ligt.
Na wat gezocht te hebben lag hij buiten op een kleed op de betonnen vloer.
Mundia heeft heel veel contracturen en de verpleegkundige hadden hem daar op zijn buik neergelegd. Hij lag daar echt heel onconfortabel op zijn arm met zijn neus in de grond gedrukt.
Dit was de eerste keer dat het me echt bijna even te veel werd want iemand zo neer leggen is gewoon onmenselijk. Wij hebben hem weer in bed gelegd en het bed lekker buiten gezet (want dat was de reden dat hij buiten lag, de frisse lucht:?)

Dit zijn maar een paar verhalen van wat ik allemaal mee maak in de medische wereld vanuit Afrika. Ik geniet echt van deze dingen ook al zijn sommige gebeurtenissen echt heel heftig. Maar hier ben ik wel voor naar Afrika gekomen.

Ik ga nu nog lekker van mijn laatste weekje in Zambia genieten.

Liefs Cor

• 24 Maart 2009 - 16:37

Mama:

Hoi lieverd,
    Wat een toestanden daar he? afschuwelijk vooral dat kindje met het verbrande armpje dat zou inderdaad niet zo mogen.Lekker he dat het opschiet maar ook begrijpelijk dat je toch wel een beetje onheimisch bent als je je bedenkt dat het de laatste week is.
    Doe nog lekker je werk en dan op naar het volgende.
    Liefs mama en natuurlijk een dikke knuffel

• 24 Maart 2009 - 17:59

Johanna:

Ha die Corinne,
    Wat een verhaal zeg!Goed om het allemaal zo eens op te schrijven. Ik merk nu dat het minder leuke snel vergeten wordt en de meer romantische herinneringen op de voorgrond staan. Achteraf heb ik best wel vragen over het nut van het werk in de klinieken. Daar kunnen we nog weleens over discussieren. Momenteel lees ik een boek over hoe Afrika nu echt geholpen zou kunnen worden, van Ton vd Lee. Hij legt de vraag voor aan diverse inwoners van verschillende Afrikaanse landen. Echt interessant! Ja, je laatste werkweek, om de kriebels van te krijgen. Maar je hebt toch nog een vakantie in het verschiet?
    Waar ik nog welbenieuwd naar ben is die man die we samen met HBCMa bezochten en die zo ziek lag met die dikke buik. Heb je er ooit nog iets van gehoord?
    Heb je toevallig ook nog iets vernomen van de vorderingen van de waterput bij Mwandifarm?
    Corinne, ik wens je veel sterkte voor je laatste paar dagen, geniet er nog even van en doe alle bekenden de groetjes,
    liefs,
    johanna

• 24 Maart 2009 - 21:02

Max En Ans:

Lieve Corinne
    Wat een verhalen weer, wat zijn wij dan verwend in dit landje zeg,kan je je hier toch niet voorstellen(gelukkig maar)!!
    Geniet nog een maandje van je tijd daar het is nu zo voorbij!!!
    Liefs van Max en Ans

• 24 Maart 2009 - 21:30

Nienke:

Hoi lieve schat,

wat een verhaal weer zeg!! Heb volgens mij niet een op de vorige kunnen reageren (heel slecht)Het einde begint al inzicht te komen, dus ga alsjeblieft heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel genieten want geloof me als je enemaal terug bent is het gevoel helaas best snel alweer foetsie!!

hele dikke kus Nien

• 25 Maart 2009 - 09:28

Lisa En Saskia:

Corin,
    het zit er inderdaad er in Zambia al weer bijna op voor jou! Wij gaan je in ieder geval heel erg missen. Deze week natuurlijk nog even genieten.
    Liefs Lisa en Sas

• 25 Maart 2009 - 16:20

Anja Van Der Vliet:

hoi corinne
    Ik heb met veel plezier je verhalen gevolgd.Wat heb je veel meegemaakt zeg daar ,dat is wel even anders dan werken bij de biltse hof. dan denken wij soms al wel dat de mensen het bij ons slecht hebben al met al een hele ervaring geniet van je laatste tijd daar en wie weet zie ik je nog eens en doe de groeten aan manja
    veel plezier samen groeten anja van de vliet van de flex biltse hof

• 25 Maart 2009 - 17:54

Helma Ossendrijver:

Hoi Corinne,
    Wat heb je toch veel meegemaakt en gezien,zo leuk om dat te volgen.
    Geniet nog even van de laatste loodjes.
    Groetjes Helma Ossendrijver van de biltse hof

• 27 Maart 2009 - 20:13

Nelly En Dick:

We hebben je ervaringen gelezen en blijven ons verbazen over al die indrukken die jij daar op doet.
    Wat een levenservaring. Nog even en je kunt deze periode afsluiten en terug kijken op een geweldige tijd.
    Je Moeder is afgelopen woensdag bij ons geweest en zijn weer helemaal bijgepraat.
    Het was heel gezellig.
    Corinne wij wensen jou nog een fijne tijd toe en hopen je thuis weer te ontmoeten.
    Nelly en Dick.